PHOTO GRAPHIC BLOG

Despre fotografie, in cazul meu

Fotografiile mele… nu stiu daca sunt gandite, cel putin nu in prima faza.

Atunci incerc doar sa simt subiectul, sa il surprind. Incerc sa surprind clipa, gandul ascuns al celui din fata mea, cuvintele nerostite inca, apoi urmeaza partea de finisare, alterare, interpretare, unde intr-adevar intervine gandirea, analiza, unde incerc sa redau si sa scot in evidenta cum si ce am simtit cand am privit prima ora imaginea.

Intotdeauna am fost interesat de oameni si intotdeauna am incercat sa ii plasez intr-un context estetic, pana la urma raportam totul la noi. Ca o paranteza, poate nu ar fi rau sa ne raportam si noi la cei din jur, pana la urma e o legatura biunivoca de interdependenta caci ceea ce ne inconjoara influenteaza modul in care suntem simtiti de ceilalti.

O fotografie trebuie sa aiba o poveste, o poveste cu talc, cel mai adesea,  nu are rost sa faci fotografii doar de dragul fotografiilor.

O fotografie,  ca si o pictura, un desen sau o melodie trebuie sa iti inspire o stare, sa ai macar pentru o clipa senzatia unei revelatii, a unui secret nestiut de nimeni, dar descoperit doar de tine, exact in clipa in care iti arunci privirea asupra imaginii.

Apoi povestea descoperita in imagine, interpretata mental de privitor, poate fi un indemn la visare, reverie, joaca cu imaginatia.

O fotografie este o clipa, furata, daruita, o clipa ce a trecut si nu se mai intoarce, dar  e totodata si inceputul unei povesti, iar povestea isi are cursul ei in functie de imaginatia fiecaruia…

Titlu este iarasi important. E o mica parte din filozofia ce a stat la baza compozitiei, e o deslusire a unei parti din procesul de creatie, e un gand care a generat lucrarea. Mi se pare aiurea sa vad o lucrare de arta “Fara Titlu”. Parca nu ar fi fost nimic in mintea celui care a creat-o. De parca ar fi fost facuta la nimereala, respectivul s-a uitat la ea si a zis: “Mda, merge”, apoi a asezat-o in raft si i-a zis Fara Titlu.

Imi place sa surprind in fotografie fragilitatea unei fiinte, stari sau situatii, pentru ca in cele din urma totul e fragil:  viata e fragila, noi suntem fragili, tot ceea ce ne inconjoara e fragil, delicat si superfluu. In felul acesta, tu, cel ce privesti o fotografie de-a mea vei deslusi in imagine, gandul meu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s