PHOTO GRAPHIC BLOG

Expunere si Perceptie

MYTOPIA

«Daca nu sti unde vrei sa ajungi, orice drum duce acolo… » George Harrison… o constare interesanta, incotro vreau sa merg ?… nu stiu, dar simt intr-adevar ca toate drumurile duc intr-acolo!

Imi place sa construiesc mental, sa imi las gindurile sa zboare, sa imi imaginez realitati inexistente. Senzatii reale intr-o lume virtuala, constructii ale gindurilor noastre de demult ce ne revin in memorie, nascute din cuvintele celorlalti, din ginduri nerostite, poate doar banuite, reverie fara sfirsit…

La Cluj am expus zilele trecute, in cadrul Festivalului International de Fotografie 20 de lucrari din seria Mytopia, o tema care mi-e draga si care imi revine adeseori pe masa de lucru, in minte, in ganduri.

Dar acum vreau sa vorbesc despre senzatia pe care o ai cand iti vezi lucrarile expuse. Totul incepe cand te duci la laborator si vezi printurile….sunt atat de frumoase, atat de delicate si déjà parca nu le mai simti ale tale. De multe ori vazand o lucrare finisata m-am mirat fara sa vreau : Asa ceva am facut eu ? Cum oi fi reusit ? O senzatie asemanatoare o am citindu-mi textele tiparite. E un fel de dedublare, de indepartare si usoara instrainare, uneori ajungi sa nu te crezi capabil de realizare a ceea ce exact acum ai in fata ochilor.

MYTOPIA

Apoi privitorii, sa iti privesti lucrarea in ochii lor, sa le citesti in gesturi sau mimica fetei parerea lor. Poate sa le auzi si cuvintele. Incet incet, arta ta inceteaza sa mai fie a ta si devine a lor. Ti se cumpara lucrarile, pleaca de langa tine si ajung in casele lor. Déjà stii ca o mica parte din tine s-a rupt. E undeva intr-un loc strain si ochi nestiuti o privesc. Suflete o simt, minti o judeca, inimi o iubesc sau nu. E o parte din tine. Acolo, departe.

MYTOPIA

Din fericire lucrarile mele au fost cumparate pana acum de oameni frumosi. Poate pentru ca au inspirat oameni frumosi. Din cand in cand cineva isi va arunca ochii pe ele. Si prin ele ma vor privi pe mine.

Iar eu… eu astept sa fiu simtit apoi judecat si cine stie, poate in cele din urma, inteles. Interactionam cu ceilalti prin simturile noastre. Dar simturile nu sunt infailibile.

CLOWNS OF THE SAD SOCIETY

In principiu eu sunt perceput asa cum vrei tu, prin prisma experientelor si trairiilor tale anterioare. Astfel, chiar involuntar “simtirea” unei persoane este analizarea acesteia prin intermediul comparatiei cu situatii anterioare, process care se petrece la inceput la nivelul subconstientului pentru ca apoi sa tranziteze la nivelul constientului, odata cu perceptia unui interes personal declansat de subconstient.

One response

  1. Pingback: O mica aparitie editoriala «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s