PHOTO GRAPHIC BLOG

Sunete minunate cu Enesco Quartet

cello

Patrund in vechea catredala, Igreja da Madre de Deus, ce face parte din complexul muzeal “Museu Nacional do Azulejo” si din departare rasare sunetul. Vine de undeva dar nu pot deslusi originea…invaluitor si misterios, inflexiuni rostogolite de coarda bine intinsa, si viola ce rosteste fraze aparent fara sens. Se invirte totul intr-o spirala fara inceput si sfirsit precum frunzele pe trotoarul din fata casei. Se ridica, dau ocoluri, rotunde volute urmate de bruste coboriri de ton, doar violoncelul ingina ritmic, abia auzit, o tinguire prelunga. Nesfirsita insiruire de arpegii pierdute in armonie, punct si contrapunt, estetica sonoritatilor nascute demult dar traitoare vesnic…

enesco quartet

Este Enesco Quartet, pregatindu-se pentru concertul din aceasta seara. Cei patru membrii, Constantin BOGDANAS – vioara, Florin SZIGETI – vioara, Vladimir MENDELSSOHN – viola, Dorel FODOREANU – violoncel canta impreuna de peste 30 de ani, inca dinainte de a decide, in 1979, sa nu se mai intoarca in Romania regimului comunist. Peste 30 de ani in care au cantat in toate marile Sali de concerte ale lumii, in care repertoriul quartetului a inregistrat un numar impresionant de opusuri si care au adus o recunoastere internationala binemeritata.

florin szigeti

Peste 18 discuri stau marturie aprecierii de care se bucura artistii romani, dealtfel colaborarile cu artisti de marca nu lasa loc nici unei discutii: Sergiu Cleibidache, Sandor Vegh, Mstislav Rostropovitch, Jean-Pierre Rampal, Olivier Charlier, Louis Claret, Liat Cohen, Haruko Ueda si multi altii.

constantin bogdanas

Ca o mica picanterie, cei patru membrii ai grupului au marea onoare de a fi invitati in mod regulat sa cante la quartetul celebru de instrumente Stradivarius, unic in lume si proprietate a Coroanei Spaniole.

vladimir mendelssohn

Din program au facut parte lucrari de Haydnn Schubert si ca element national si surprinzator, Rapsodia no.1 de Enescu adaptata in mod magistral pentru quartet de coarde chiar de catre violistul Vladimir Mendelssohn.

dorel fodoreanu

Despre muzica ascultata nu cred ca are rost sa imi dau eu cu parerea aici, cred ca e mult mai bine sa va las sa ascultati un fragment din Rapsodie, sunt sigur ca veti fi cuceriti imediat. E minunat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s