PHOTO GRAPHIC BLOG

Portretul fotografic si ceva in plus

Te-ai uitat cu adevarat la chipul celui din fata ta? Sau la chipul celui de alaturi? La chipul unui necunoscut. La chipul mamei tale… chiar, de cat timp nu ai mai privit obrazul ei si nu ai realizat ca au aparut cateva riduri in plus? Ai incercat, sunt convins, sa citesti pe chipul sefului tau daca e multumit sau nu de fraza pe care tocmai ai rostit-o. Sau ai incercat sa citesti in ochii iubitei/iubitului, daca intr-adevar stralucesc plini de iubire la vederea ta. Ai observat probabil rautatea vizibila pe fata cucoanei care iti facea serviciul de a incasa plata impozitelor, agresivitatea celui din spatele tau, care la semafor claxoneaza ca un descreierat desi inca nici macar nu e verde. Ai vazut bunatatea din ochii bunicii tale can i-ai multumit pentru borcanul de dulceata si ai recunoscut spasit ca oricum mai luasesi unul din camara cand nu era atenta? Ai vazut zambetul trist al mamei cand i-ai spus ca sigur vei trece pe la ea si saptamana viitoare ?

 

Ei bine, daca ai vazut asa ceva, daca ai fost atent la clipa de sinceritate a expresiei, daca ai surprins pentru o secunda omul din spatele aparentelor ai reusit sa faci un portret. Pentru ca pana la urma, portretul e o imagine. In cazul fotografiei, o imagine de o clipa. O clipa in care ai surprins ceva din omul din fata ta. Stiu, peste tot, in cazul in care ai frecventat un curs fotografic, ti s-a spus ca e vorba de lumini si umbre, de constructii savante si atitudini studiate, ca trebuie sa spui totul despre subiect intr-o singura fotografie, ca trebuie sa surprinzi privirea si sub nas sa fie un triunghi de umbra, bine amplast si echilibrat.

Toate bune si frumoase, clar ai nevoie de lumina caci altfel nu se vede portretul, te-ai chnuit sa asezi parul sa nu dea umbre, machiajul era impecabil, omul zambea pentru ca asa i-ai spus de o suta de ori, dar te-ai gandit sa incerci sa surprinzi altceva decat o masca modelata mai mult sau mai putin mestesugit ? Tehnica este necesara in buna masura, dar nu este nici pe departe suficienta, sunt pline revistele, de moda in special, de portrete care sunt perfect realizate dar nu trezesc nici o tresarire in noi.

 

Cred ca atunci cand faci un portret, acesta trebuie sa fie al persoanei asta e clar, dar mai trebuie sa fie si despre persoana respectiva. Nu e indeajuns sa zici : vai ce ochi albastrii are !….. cred ca mai trebuie sa poti si citi ceva in ochii aia albastrii. Asta pentru ca intr-un portret poti sa surprinzi stari pe care le transmiti prin intermediul fotografiei. Pentru ca omul din fata ta nu e un manechin de plastic ci un OM. Un om care iubeste, uraste, sufera, gandeste, viseaza, glumeste, un om VIU. Da, pana la urma potretul este o fotografie despre un OM VIU.

 

Dar nu doar atat, portretul, asa cum spunea Richard Avedon, este si despre tine, cel ce fotografiezi. Privitorul, dupa o scurta studiere a fotografiei se intreba : Oare ce a vrut fotograful sa surprinda aici, oare ce a incercat sa transmita ? Da, un portret vorbeste si despre fotograf, vorbeste despre felul in care a inteles persona din fata camerei, despre capacitatea de a patrunde dincolo de suprafata, ne prezinta parerea lui despre omul surprins prêt de o clipa, pana la urma ne arata ce a simtit fotograful privind un chip si incercand sa inteleaga ce se ascunde in spatele acestuia.

 business_portrait2

Un portret ( cu exceptia autoportretului, bineinteles) este o lucrare in doi, trezind in mintea si nu ar fi rau si in sufletul nostru, ganduri legate atat de ceea ce vedem in fotografie cat si despre cel ce a realizat-o. Pentru ca el trebuie sa raspunda inainte de as se apuca de treba la intrebarea formulata atat de coerent si simplu de Picasso : Are we to paint what’s on the face, what’s inside the face, or what’s behind it?

Avand in vedere ca am primit mai multe intrebari legate de sedinte fotografice, le sugerez celor interesati sa imi scrie pe mail: danadrei.com@gmail.com Astfel putem discuta amanunte si sa stabilim detaliile necesare.

2 responses

  1. Virginia

    Portretul fotografic … infinitul in imagini!

    05/12/2011 at 3:20 PM

  2. Pingback: 2012 pe scurt «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s