PHOTO GRAPHIC BLOG

Un interviu de acum cativa ani…

Mi-am adus aminte de un interviu pe care l-am dat acum cativa ani pentru revista Capital. Intre timp am gasit si raspunsurile mele la intrebarile reporterului, din care au fost selectionate cateva idei potrivite pentru articol. Redau mai jos raspunsurile mele cu mentiunea ca multe s-au schimbat intre timp (extrem de multe, as putea spune!).

De ce ai ales sa fii freelancer? Este acesta un pas spre propria agentie de publicitate?

As incepe prin a spune ca, dupa parerea mea, exista doua categorii de freelanceri, una este formata din tineri absolventi care neavind inca un loc de munca incearca sa isi inceapa activitatea pe cont propriu si o a doua categorie: a celor care au ceva experienta, au capatat o oarecare notorietate in domeniu (lucru absolut necesar in atragerea clientilor) si au ajuns la concluzia ca pot lucra pe cont propriu. Eu as spune ca freelancing-ul este urmatorul pas pe care il faci de la propria agentie de publicitate, asa cum este cazul meu.

Am fost asociat la trei agentii de publicitate,  una am vindut-o unei alte mari agentii si am ajuns la concluzia ca pot cistiga cel putin tot atit de mult pe cont propriu, lucrind cu clienti care imi apreciaza munca la adevarata valoare.

Asadar, alegerea statului de freelancer, are mai multe motivatii: nevoia de independenta, lipsa subordonarii, problemele inerente care se ivesc in cadrul unei asocieri, lipsa responsabilitatii fata de angajati, flexibilitatea totala a programului de lucru, (chiar daca lucrez in medie 14 ore pe zi, ajungind in perioadele de virf pina la 20 de ore, o fac cu placere), cine nu ar vrea sa lucreze, inarmat cu un laptop conectat la internet si un telefon mobil, o luna de zile … de pe plaja?

 Care sunt atributiile tale ca freelancer?

Atributii?…suna deja ca si cum as fi angajat….atributiile ti le traseaza/atribuie cineva… pot spune ca am aceeasi activitate ca a unei agentii cu maximum 10 angajati, de la partea de client service, relatii cu clientii, propuneri de campanii si executie creativa, respectiv grafica si copywriting, pina la fazele de productie si achizitie media. La asta ma ajuta si faptul ca am lucrat peste 15 ani in mass media si publicitate, acoperind, de-alungul timpului cam toate departamentele agentiei si faptul ca am pastrat legaturile cu firmele de productie publicitara si agentiile media.

Care sunt avantajele si dezavantajele de a fi freelancer?Dar riscurile?

Avantajele sunt clare, asa cum spuneam: libertate de actiune, independenta profesionala, creativitate neingradita. In plus ai oricind posibilitatea sa iti pui in practica visele… de citeva luni am inceput sa ofer clientilor mei si servicii de productie video iar in curind imi voi deschide un studio foto. Cit despre riscuri… ca in orice domeniu riscul este acelasi: sa o dai in bara, dar asta depinde numai de tine.

Exista la noi tendinta de a ne vaita tot timpul, de a ne plange de situatia economica, de calitatea clientilor si a prestatorilor de servicii, de bugetele insuficiente si de constrangerile impuse de clienti… e clar ca o persoana de genul acesta nu ar reusi niciodata ca freelancer.

Cu ce bugete lucrezi? Care sunt cele mai mari bugete pe care poti sa le coordonezi?

Bugetele cu care lucrez sunt mici si medii, cel mai mare buget a fost de aproximativ 400.000 euro iar media se situeaza undeva la 10.000 de euro, avind in vedere ca serviciile pe care le ofer sunt in mare parte servicii de creatie, productia si achizitia de media fiind domeniile cu pondere mare in alocarea unui buget.

Cit despre bugetul maxim… probabil ca daca mi s-ar oferi un buget de peste 1 milion de euro as mai angaja doua-trei persoane… depinde cit de rentabil ar fi in cele din urma. Spun asta pentru ca, de obicei, comisioanele pentru astfel de servicii sunt foarte mici, si probabil ca un astfel de client m-ar forta sa mai gasesc si alti clienti pentru a rentabiliza activitatea unei echipe.

Cu ce clienti ai lucrat ? Ce proiecte ai realizat?

De-a lungul timpului am lucrat atit cu agentii de publicitate sau firme de productie, pentru care am oferit servicii de creatie, dar si cu clienti directi, din cele mai diverse domenii de activitate, de la case de discuri la firme de IT si producatori de software, de la comercianti de bunuri de larg consum la firme de consultanta si birouri de avocatura.

Clientii in general sunt companii care au sediul in Romania, dar in prezent lucrez si pentru clienti din Statele Unite, Canada, Portugalia, dealtfel incerc sa imi indrept cit mai mult eforturile in afara tarii, acolo creatia este apreciata cu adevarat si plata pe masura.

Avind in vedere ca nu imi place sa corectez sau sa completez imaginea construita de altii, aleg in general companii noi, cu un management tanar si modern, care au nevoie de toate elementele de brand de la A la Z, de la logo si carti de vizita, pina la productie multimedia, audio-video si tipar. Asa simt eu ca imi pot pune la lucru cel mai bine creativitatea si ma si simt multumit de rezultate in final.

Se castiga mai bine ca freelancer decat ca angajat intr-o agentie ?

 Sa zicem ca venitul lunar ca angajat, la nivelul meu, poate fi in jur de 2.000 euro, proprietar sau asociat la o mica agentie cam de 5.000 de euro iar ca freelancer ar fi cel putin tot atit… dar nu ai nici o alta obligatie, nu?

Cum iti gasesti clientii sau cum te gasesc clientii pe tine?

Niciodata , in cei 5 ani, de cind lucrez ca freelancer nu am abordat un client, asa cum obisnuiam in agentie. In proportie de 90% clientii vin pe baza de referinte si recomandari, restul vizitind site-ul meu de web.

Care este ponderea proiectelor venite dinspre agentii fata de cele venite direct de la client?

Avind in vedere ca ofer servicii de creatie complete, ponderea majora vine din partea clientilor directi, creatia in Romania nu este apreciata la justa valoare, in clipa in care un freelancer cere intre 3.000 si 7.000 de euro pentru o lucrare complexa (de exemplu identitatea unei companii) agentia, chiar daca cere clietului cu mult peste aceasta suma pentru acelasi volum de munca,  isi face socoteala ca ar fi mai simplu sa angajeze doua persoane, care in acest timp mai fac si altceva. De aceea clientii directi prefera sa lucreze cu un freelancer iar agentiile mult mai rar.

Ce forma de organizare jurdica ai? (pfa, IMM)

Firma mea, este o firma cu raspundere limitata al carei singur actionar si angajat sunt eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s