PHOTO GRAPHIC BLOG

Despre nemiscare in fotografie

Imi place sa fotografiez statui. Imi place sa fotografiez lucari de arta, dar in mod special imi place sa fotografiez statui. Te vei intreba de ce oare imi place tocmai asta. Fotografia este prin excelenta o arta statica. E o secunda surprinsa in fluenta nemiscarii. O clipa inghetata. Statuia este nemiscarea vie, este o clipa surprinsa in inghetarea permanenta, este o fotografie tridimensionala si independenta de scurgerea timpului. Combinand cele doua nemiscari, ale sculpturii si ale fotografiei, am impresia ca pot sugera miscarea. Eu asta simt, nu stiu ce simti tu.

Privitorul isi poate imagina, macar pentru o clipa ca este fotografia unui volum in miscare, un corp cald ce vibreaza si traieste. Fotografia unei statui este reprezentarea unui “act nemiscat”, cum bine definea antropologul Nadia Seremetakis intr-o lucrare dedicata simturilor in modernitate. Expresivitatea nemiscarii este data de unghiul de fuga al imaginii, de punctul in care privitorul se plaseaza, toate acompaniate de puterea fiecaruia de a isi imaginea urmarea unei scene pe care a vazut-o doar pentru o fractiune de secunda. Priveste fotografia pentru o clipa, inchide ochii si incearca sa iti imaginezi miscarea urmatoare. Daca ai reusit sa vizualizezi urmatoarea miscare totul curge de la sine. Totul devine viu si plauzibil. Fotografia unei statui e doar impietrirea unui corp viu redat miscarii de o fotograma.

Andre LEPECKI, un alt antropolog, sustine ca: “nemiscarea nu face altceva decit sa initieze subiectul intr-o relatie diferita cu temporalitatea. Nemiscarea actioneaza la nivelul dorintei subiectului de a inversa o anumita relatie cu timpul si cu anumite ritmuri corporale. Adica, a te implica in nemiscare inseamna a te implica in experiente diferite de percepere a propriei prezente in cimpul fortei istoriei.”

Uneori, privind fotografii diferite ma intreb cine e mai viu, omul sau statuia, unde e adevarul miscarii si realul nemiscarii? Cat de vii suntem fiecare dintre noi, cat de mult lasam sa transpara dincolo de noi din noi?


Fotografiile sunt ale lucrarilor sculptorului mexican Jorge Marin

dan portfolio

One response

  1. Virginia

    Dincolo de noi … lasam sa transpara atat cat simtim sau cat de mult ne dorim …!
    Gheata de foc … foc de gheata …!

    15/11/2011 at 6:01 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s