PHOTO GRAPHIC BLOG

Incercand sa il intelegi pe John Malkovich

Malkovich

Ok, imi place Malkovich. E un tip viu, e un tip care incearca sa se descopere, e un personaj care se cauta cu sau fara regizor. E expresiv si isi cunoaste meseria. Dealtfel actoria e o stare de spirit la el. Asemenea personajelor din epoca renascentista, a luminilor si a iluminarilor, traieste intr-un spectacol permanent. Are curajul sa se joace cu el insusi, cu imaginea sa. Viata sa pare un joc. Aparitia lui face, parca, parte dintr-un joc. Atent studiat si corectat de regizorul Malkovich, omul Malkovich interpretat de actorul Malkovich apare printre oamenii obisnuiti. Ca in scena epocala din “Being John Malkovich” in care toata lumea dintr-un restaurant avea fata lui si rosteau la nesfarsit pe un ton comun doar: Malkovich. Are curajul sa se joace si cu publicul sau, sa ii depaseasca asteptarile sa i le confirme sau chiar sa insele asteptarile. Dar simti ca este un om viu. Complex, alambicat, usor nevrotic dar aflat sub efectul unui autocontrol atent, zambind profesional sau sincer, este intotdeauna el: Malkovich.

Malkovich

Sau poate e doar un personaj creat de el insusi, intr-o magistrala operatiune de branding in care omul devine produsul ce ni se arata int-ro diversitate de forme, dar in esenta acelasi. Citesti in ochii lui nervozitate, bunatate, duiosie, dar si perversitate si sclipiri viclene, zambetul uneori ii e superior si infatuat, alteori duios si melancolic, cateodata malitios si neincrezator, alteori vesel si fericit. te poate privi tamp cu ochii lui usor sasii, iti poate zambii neindemanatic dar tot simti ca in spatele acestei aparente se ascunde o fiinta inteligenta si atenta la tot ce i se intampla. Uneori e moale si lenes, dar cuvintele ii sunt taioase si neiertatoare, alteori explodeaza in crize de nervi, scapat parca de sub control si poate deveni inspaimantator.

Malkovich

A jucat in roluri epocale, dar are curajul sa incerce si drumuri nestrabatute de altii, cel putin de calibrul lui, chiar cu riscul de a o da in bara, asa cum s-a intamplat de curand cu opera-teatru “The Giacomo Variations” care a repurtat numeroase insuccese (daca imi e permis sa spun asa), incepand cu festivalul de film din Sydney de anul aceasta. Dar are curajul sa incerce, asa cum spuneam la inceput si asta il defineste ca un om viu, care isi asuma riscuri. Altfel cum ai putea sa si reusesti? Erorile sunt trepte in gasirea caii castigatoare, nu poti sa ai succes fara a incasa din cand in cand si cate o lovitura.

Malkovich

Iti da impresia, ba mai mult, te face sa simti cu convingere ca ai in fata un om liber. Un om care are curajul sa isi asume riscuri. Un actor de cele mai multe ori stralucit, pasionat de arta, de moda si eleganta, care deseneaza (deloc incantator, ce-i drept, dar conteaza ideea) modelele hainelor ce apoi apar desavarsite in cadrul prezentarilor de moda, pentru ca, poate nu stiati, este si un creator de moda, isi deseneaza propriile costume, si de cativa ani apare pe scena defilarilor de moda cu brand-ul Uncle Kimono, in plus, daca ati fost atenti la hainele sale din filme, cred ca va dati seama ce bine arata produsele casei. L-am privit in filme, l-am privit in realitate, l-am privit in timpul prezentarilor de moda si il privesc in continuare, incercand sa il inteleg. De ce? Pentru ca simt ca e un tip misto.

Malkovich

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s