PHOTO GRAPHIC BLOG

Despre tarisoara mea

Astazi e ziua Romaniei. Tarisoara mea… Romania… o tara frumoasa, care are de toate, asa am auzit de ani de zile si asa s-a vorbit despre Romania dintotdeauna. Are mare, fluviu, ape si campii, dealuri si munti, paduri si livezi, ogoare si toate cele. Bogatii naturale, petrol, carbune, aur, gaze, ape minerale, are sau in mod sigur a avut de toate. Pe langa toate astea, care sunt bune si frumoase, are si oameni. Vreo douazeci si ceva de milioane. Adevarul este ca ar fi fost pacat, daca nu imposibil ca un asemenea taram de vis sa nu fie locuit. Dealtfel, cum spun cartile de istorie citite in scoala generala, multi au vrut sa cotropeasca tara asta frumoasa despre care va vorbeam. Dar tara era locuita. Si oamenii au dat foc la recolte, au otravit fantanile si s-au retras in munti pana ce hoardele de invadatori au plecat inapoi inselati de pustiul aparent. Noi romanii suntem neam pasnic, nu am incercat sa invadam pe nimeni, probabil ca suntem comozi, ca daca vroiam neaparat sa invadam pe cineva nu cred ca am fi avut probleme cu bulgarii, de exemplu. Glumesc, dar nu sunt departe de adevar. Suntem asa un popor de genul “lasa-ma sa te las”, definitia data de Ana Blandiana ca am fi un popor vegetal mi se pare cea mai aproape de adevar. Suntem genul de oameni care daca nu ne calca nimeni prea rau pe batatura, rabdam multe. Asam am indurat domniile fanariote, asa am rezistat sub Ceasuescu, nu ne-a fost bine, dar nici asa de rau incat sa facem ceva. Asa am rezistat de-a lungul timpurilor. Cu vorbe cum ar fi: “Capul plecat sabia nu il taie”, cu poeme reprezentative de genul Miorita, in care ne aratam neputinciosi in fata sortii si a mortii, asa rezistam si acum cand cei ce ne conduc ne fura fara nerusinare, indiferent de orientare politica. Toti sunt o apa si un pamant. Dar asa a fost dintotdeauna pe aici, asa e si acum si ne-am obisnuit. Si toleram situatiile de genul asta.

“Cauza dezastrului în care a căzut țara este numai – da, numai, nenorocita politică ce o fac partidele și bărbații noștri de stat, de patruzeci de ani încoace.” Asta spunea Caragiale cu mult timp in urma. Daca inlocuim cifra 40 cu 20 citatul e perfect valabil in clipa asta.

La fel si gandurile lui Eminescu, din articolele sale: “Mita e-n stare să pătrunză orisiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele si averea unei generaţii. Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-si petrece viaţa la puscărie. Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă. Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune.” Clar, nu? Parca e dintr-un articol de saptamana trecuta in care ne plangem ca avem probleme cu integrarea europeana din cauza Justitiei.

Si Cioran era dezamagit de pasivitatea si lehamitea romanilor, dar la el e scuzabil deoarece era un pesimist profund, dar cu toate astea, nu poti sa nu te regasesti in frazele sale: “Adevarurile de fiecare zi ale românului sînt paralizante. Ele tind sa rapeasca omului orice responsabilitate. Fatalismul este un amoralism al devenirii. Înteleg sa te mîne fatalitatea individuala si interioara, dinamismul demonului launtric, dar este o deviere si o rusine antropologica sa-ti pui capul sub timp. Ne-a condus vremea o mie de ani. Aceasta nu spune putin. Fatalismul neamului nostru este un blestem pe care va trebui sa-l lichidam în fulgere. Pîna în sîmbure sa ne loveasca scînteierile lui.”

Asa ca nu pot crede ca se va schimba ceva in viitor, nu cred ca va aparea un adevarat iubitor de patrie care sa poate conduce minunatul popor, nu cred ca va fi mai bine dar nu cred nici ca va fi mai rau. Mai rau decat pe vremea lui Ceausescu nu are cum sa fie si am rabdat si asta. Cu stoicism. Asa ca inchei cu vorbele Marthei Bibescu: “În România, nimic nu are importanţă.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s