PHOTO GRAPHIC BLOG

Portretul fotografic… din nou

Oamenii sunt frumosi. Intotdeauna pornesc de la premiza asta. Oamenii sunt sau macar ar merita sa incerce sa fie buni. Oamenii sunt de toate felurile. Oamenii sunt veseli, hatri, simpatici, tristi, ganditori, romantici, melancolici, hirsuti, ursuzi, orgoliosi, ingamfati, interiorizati sau exteriorizati, sunt asa si pe dincolo. Nimic nu e mai frumos decat sa citesti si sa deslusesti chipuri. E una din pasiunile si placerile mele. In general oamenii sunt nemultumiti de felul in care arata, multora nu le place sa pozeze, nu degeaba spunea Munch ca oamenilor intotdeauna li se par superbe portretele altora in timp ce pe ale lor le detesta.

Este adevarat, nu oricine este fotogenic, nu oricine arata bine in orice ipostaza. La fel de adevarat e ca oricat de frumos ai fi, s-ar putea ca in fotografie sa nu arati intotdeauna bine, dintr-un anumit unghi, intr-o stare de moment. Si frumosii pot avea clipe de mai putina stralucire. Si atunci, noi cei normali si lipsiti de calitatile necesare pentru a deveni actor sau fotomodel, ce ne facem?

Cred ca este treaba fotografului sa surprinda clipa perfecta, sa intre in sufletul subiectului privindu-l, cercetandu-l, analizandu-l, simtindu-l. Unii fotografi se concentreaza asupra ochilor si a gurii, considerate un bun indicator al starii celui portretizat, elemente ce pot caracteriza subiectul si pot transmite privitorilor o stare anume. Altii se concentreaza asupra mainilor, pozitiei capului, limbajului corporal, folosirii sptiului din jurul portretului si asupra fundalului. In acelasi timp unii fotografi ( si mi se pare minunat asta) se transpun in portretele care le realizeaza, Richard Avedon spunea ca portretele pe care le realizeaza sunt mai mult despre el decat despre modelele sale. Adevarul este ca pentru artist, intotdeauna portretele reprezinta amintiri placute.

Portretistica nu e un stil ci o ingemanare de stiluri, un amalgam. Inseamna studiul individual dar si o ampla deschidere spre diversitate si intelegere a multimilor infinite de tipologii, este expresie personala si un punct de vedere unic si personal, depinzand de la artist la artist. Dar cred ca portretele ce farmeca privitorul sunt acelea in care se suprapun diverse planuri, in care ai impresia ca patrunzi in interiorul subiectului, ca il deslusesti, ca incepi sa il cunosti.

Un portret cu adevarat bun este incredibil de greu de realizat, chiar daca pare simplu la prima vedere, apar tot felul de tentatii de interpretare a subiectului, de depersonalizare a acestuia, de interpretare lipsita de adancime si intelegere. In plus sunt o multime de factori pur tehnici care trebuie luati in seama, in clipa in care vrei sa portretizezi pe cineva.

artan

In cazul portretului, ca si in cazul oricarui alt tip de fotografie, conteaza aparatura, dar intr-o mai mica masura. Conteaza sufletul, talentul si intelegerea artistului. Se spune ca Jack London l-a contactat pe Arnold Genthe sa ii faca un portret cu urmatorul text: “Ärnold, cred ca ai un aparat de fotografiat extraordinar, trebuie neaparat sa mi-l arati, fotografile tale sunt superbe si cred ca un fotograf ca tine trebuie sa aiba o camera pe masura.” A fost putin dezamagit sa vada ca este vorba de o camera fotografica standard de studio pe format mare, dar mai apoi a fost incantat sa vada rezultatele sesiunii foto. Gente i-a replicat la auzul laudelor: ”Draga Jack, vroiam sa iti spun ca ti-am citit toate romanele si sunt minunate, cred ca ai o masina de scris ultraperfomanta!”

Portretele prezentate in continuare sunt din diverse sesiuni fotografice. Pe unii ii cunosteam, pe altii nu, dar am avut timp suficient sa ii observ ,sa ii descopar. Ramane sa judecati voi daca a iesit bine sau nu, pana la urma privitorul este cel care are ultimul cuvant.

Avand in vedere ca am primit mai multe intrebari legate de sedinte fotografice, le sugerez celor interesati sa imi scrie pe mail: danadrei.com@gmail.com Astfel putem discuta amanunte si sa stabilim detaliile necesare. 

4 responses

 1. Virginia

  Minunate portrete…! Calde si naturale, spontane si fermecatoare…! Privindu-le, simti bucuria clipei, bucuria de a trai…!
  Un artist fotograf talentat, cu siguranta este si un fin psiholog…!
  Felicitari! Vorba lui Andi Moisescu: ,,Ma inclin!,,

  05/12/2011 at 3:19 PM

  • Este important sa incerci sa vezi frumos pe cei din jurul tau… multumesc pentru cuvinte…

   05/12/2011 at 4:31 PM

 2. Pingback: DEDO Light workshop / portret «

 3. Pingback: 2012 pe scurt «

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s