PHOTO GRAPHIC BLOG

Imaginatia si creativitatea

Ne oprim uneori mirati in fata unui obiect, a unei fotografii, picturi, opere de arta si ne miram cum de a putut cuiva sa ii treaca asa ceva prin minte. Si nu doar in cazul artei, ci si atunci cand e vorba de o idee de afacere, de lectura unui roman sau poezii, de o constructie sau o masinarie. Suntem mirati de rezultatul imaginatiei unui om. De creativitatea celui care a dat nastere unui obiect, pornind de la o idee. O idee uneori geniala, o idee pe care nu a mai avut-o altcineva, uneori o idee aparent banala, ceea ce duce imediat la mirarea: “cum de nu mi-a trecut mie prin cap asta!”

Imaginatia este practic, abilitatea de a vizualiza , forma si percepe imagini mentale si nu doar imagini ci si stari, senzatii chiar concepte, in clipa in care ele nu exista fizic in fata ochilor. Este o trasatura specifica copiilor, pentru ca este baza proceselor de invatare si asimilare, odata cu trecerea timpului aceasta capacitate imaginativa scazand la foarte multi dintre adulti. Va aduceti aminte cand erati mici ce usor era sa va imaginati tot felul de grozavii, ce usor dezvoltati o imagine inchizand ochii, cum retraiati o intamplare amplificand totul? Cum in discutiile cu alti copii sareati de la un subiect la altul cu expresii de genul: “Iti dai seama cum ar fi daca….”?

Einstein spunea ca imaginatia e mai importanta decat cunostintele, acestea sunt limitate pe cand imaginatia nu are limite. Nu il contrazic, dar sunt de parere ca imaginatia, daca reusesti sa o pastrezi dupa perioada copilariei, devine mai rodnica, se imbogateste pe masura acumularii de cunostinte. E un cerc vicios, pana la urma, cu cat ai mai multe cunostinte, mai multe imagini pastrate in memorie, in masura in care ti-ai pastrat capacitatile imaginative, posibilitatile tale creative sunt amplificate. Cand vorbeste despre creativitate, Weisberg spune ca: “Creativitatea este o rezolvare de probleme în trepte sau gândire creativă evolutivă. Produsele creatoare îşi au rădăcinile în experienţa trecută a individului şi apar treptat din efortul individual anterior şi din experienţa altora.” Nici pe el nu l-as contrazice, dar el in schimb uita de rolul imaginatiei in gandirea creativa. Uita de frumusetea ramasitelor celui care erai acum multi ani si care te ajuta sa iti lasi gandurile sa zboare si sa iti imaginezi totul, ajungand astfel la o solutie noua, denumita de cei din jur, o solutie creativa.

Dar asa cum spuneam, imaginatia se afla in stransa legatura cu memoria, cercetari recente au arata ca eforturile imaginative si cele de memorare stimuleaza aceleasi zone al creierului. Asta e dovada materiala a ceea ce era clar, cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat ai mai multe sanse sa iti imaginezi lumi noi. Nu ramane decat sa pastram cat mai mult viu, copilul din noi.

9 responses

 1. Salut Dan,
  As tine sa ii dau mai multa dreptate lui Weisberg, cel putin in zilele noastre, dat fiind faptul ca el afirma printre altele cel mai important lucru si anume sa ai “ochiul format”. Si cred ca aici suntem de acord. Cred ca i-ar fi destul de greu unui fotograf sa scoata un cadru de exceptie daca el nu il vede la momentul potrivit. De altfel asta este si motivul, cred eu, pentru care sunt atatea opere neapreciate la publicarea lor; neapreciate de cei care desi au imaginatie nu au cunostintele si experienta autorului si nu inteleg punctul de vedere al acestuia. (consider H.C.Bresson un exemplu)
  Pe de alta parte, prea multa imaginatie din partea “cititorului” poate deforma realitatea sau destinatia unui subiect fie el fotografie, scriere, pictura etc.
  Fara doar si poate, imaginatia este trunchiul oricarui lucru remarcabil, insa din pacate nu se prea poate aplica zilelor noastre ceea ce spune Einstein; cel putin aici in Romania esti ingradit si limitat dezvoltarii imaginatiei si creativitatii prin destula lipsa de timp.

  Valentin

  10/01/2012 at 11:08 AM

  • Multumesc pentru lectura, Valentin…. ai dreptate in multe din cele spuse, dar nu sunt de acord cu lipsa de timp… ea e prezenta oriunde, nu doar in Romania, dar asta nu ar trebui sa ne ingradeasca imaginatia si creativitatea, dimpotriva…. putem fi creativi in orice domeniu, aplicand solutii creative putem castiga timp…. in articolul meu nu ma gandeam doar la creativitate si imaginatie in domeniul artistic ci in viata de zi cu zi, in tot ceea ce facem…..

   10/01/2012 at 11:30 AM

   • Cred ca sunt eu foarte nemultumit de mine in ceea ce priveste domeniul artistic fiind prea preocupat cu day by day life.
    Mai exact ca nu reusesc de multe ori sa aprofundez sau sa imi dezvolt imaginatia si creativitatea din lipsa de timp, lipsa de timp datorata birocratiei de pe aici. Tind sa cred ca prin alte locuri ale geoid-ului este mult mai putina birocratie, ceea ce lasa mult mai mult timp pentru propriile trairi, mai mult loc pentru imaginatie si creativitate de orice fel.
    Un loc precum Venetia anilor 1800 cu pictori si violonisti pe strazi, circari pe alocuri, scriitori mergand apasat pe strada pierduri in propriile idei, gandolieri cantand pe canale, cred ca este ceea ce cauta multi, cel putin eu da, caci acesta ar fi un loc unde imaginatia si creativitatea ar iesi din nonsens si s-ar dezvolta si concretiza inzecit.

    10/01/2012 at 11:57 AM

   • Imaginile evocate de tine sunt cea mai buna dovada ca ai inspiratie… pana la urma totul depinde totusi de noi…. chiar si evitarea birocratiei, de exemplu.

    10/01/2012 at 12:38 PM

 2. Imaginile 1, 3 si 4 ma relaxeaza total cand ma uit la ele, superbe!

  11/01/2012 at 3:13 PM

 3. “Imaginatia este inceputul creatiei”-Jorge Luis Borges

  11/01/2012 at 9:36 PM

 4. cornelia-delia

  Eu cred ca, imaginatia este starea de desprindere a fiintei teurice, de cunoscut, spre necunoscut. Iar creativitatea, este implinirea in cunoscut a necunoscutului.

  21/10/2012 at 9:36 AM

 5. cornelia-delia

  Si legat de copilarie, de cei care am fost candva si din care, unii pastram mai mult, altii mai putin, iata niste versuri, creatie proprie: Copilarie, varsta de cristal /Plutesc din nou pe al tau val / Spre a ma intoarce-n tara minunata / In care am fost si eu copil, odata.

  21/10/2012 at 9:40 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s