PHOTO GRAPHIC BLOG

Creativitate si originalitate in arta vizuala

Primesc deseori mesaje si intrebari referitoare la fotografie, grafica, design, arte vizuale, la munca de creatie in general. Astazi m-am hotarat sa public si pe blog o sinteza a raspunsurilor mele. Sper sa foloseasca cuiva.

Cand vorbim despre arta, vorbim despre creatie. Despre procesul creativ, in primul rand, dar si despre idei si inspiratie. In clipa in care te-ai decis sa creezi, dintr-un indemn launtric sau la insistentele celor din jur, cred ca e nevoie de mult background in arta vizuala, dar nu numai vizuala. Important pentru a te diferentia de altii este originalitatea, iar astazi, cand nimic nu mai e nou, originalitatea se naste din cunoastere si capacitatea de asimilare, mixare a cunostintelor si crearea de solutii noi la probleme vechi.


Nu poti veni cu ceva nou daca nu sti tot ce s-a intamplat (e imposibil, dar merita incercat) in primul rand pentru inspiratie si apoi pentru a evita sabloanele.
Eu am cochetat intotdeauna cu fotografia si dupa 20 de ani de media si publicitate, m-am apucat acum 2 ani serios de fotografie. In special de fotografie de arta, dar si fashion, glamour si portretistica. Fiecare isi gaseste calea prin care se simte confortabil, zona care il reprezinta si de care se simte atasat.

Important dupa parerea mea este sa nu lucrezi haotic. Sa gandesti inainte de a te apuca de ceva. Sa iti planifici si sa iti creezi un sistem de lucru. Sa faci ordine in ganduri, informatii si materiale. Sa lucrezi programatic, pe baza de proiect. Sa iti gasesti o tema pe care sa o urmezi si sa o dezvolti permanent. Sa nu lucrezi fara termene precise. Risti sa nu mai termini niciodata un proiect. Fie ca e vorba de o saptamana, o luna sau un an, trebuie sa sti ca la un moment dat proiectul va trebui sa fie finalizat. Si expus. Prezentat oamenilor. Orice s-ar spune, artistul creaza pentru el, dar vrea sa fie vizibila munca sa. Sunt multe de spus, am sa mai continui intr-un articol viitor. Pana atunci, voi raspunde intrebarilor voastre. Apropo, voi cum procedati cand sunteti in pana de inspiratie?

One response

  1. Dan,
    uite aici un alt aspect al artei, pe care eu tind sa il aprob
    http://www.miller-mccune.com/culture/fear-heightens-appreciation-of-abstract-art-39728/

    18/02/2012 at 5:53 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s