PHOTO GRAPHIC BLOG

Probleme si solutii

Daca ai o problema incerci sa gasesti o solutie pentru a o rezolva. De multe ori se ivesc persoane dispuse sa iti ofere solutii. De cele mai multe ori problema este creata artificial. De tine sau de cei din jur. Societatea noastra, pana la urma, se bazeaza pe crearea de probleme pentru a gasi apoi solutii. Trebuie sa ne mentinem intr-un fel sau altul activi. Noi ne cream problemele fara sa vrem. Ne dam seama ca avem o problema cu mult dupa ce ne-am creat-o. Uneori ne dam seama atat de tarziu ca noi am creat problema incat uitam de fapt de unde a pornit totul. In clipa aceea dam vina pe altii. Problema vine de undeva de afara, nu din noi. Suntem mai linistiti, nu avem o problema reala ci e una venita de nu se stie unde. Suntem mincinosi cu noi insine, caci daca problema nu ne-o cauzam singuri e mai usor de suportat.  De multe ori sunt probleme false. Problemele false ne fac sa parem agitati si ocupati. Cautam solutii reale la probleme false. Viata insasi e incurcata, complicata si plina de probleme. Unele le-am rezolvat. Sau cel putin asa credem. Dar mai sunt multe altele ce asteapta sa fie solutionate. Unele nici macar nu au aparut. Dar le asteptam. Stim ca o sa vina. Negresit. Ne-am obisnuit cu asta.

Suntem cautatori de solutii. Unii mai experimentati, altii mai putin. La fel cream si probleme. Unele mai simple altele mai complicate. Ne cream problemele noastre, dar cream probleme si celor din jur. Marino spunea ca “eseistul incearca sa dea o solutie, nu o impune, nici n-o dogmatizeaza. Doar o propune. El ridica o problema, punandu-se pe sine si pe altii la incercare. Isbuteste si incita adevarul“. Suntem toti niste mici eseisti. Ne dam cu parerea fiind preocupati de probleme. O problema odata rezolvata, adevarul iese la iveala. Dar oare avem nevoie de adevar? Oare acela e adevarul? Uite, asta e o alta problema.

2 responses

  1. Virginia

    Un sistem care se linisteste se ordoneaza de la sine… ”Mult zgomot pentru nimic” pare insa deviza preferata a societatii de azi…! 🙂

    11/04/2012 at 9:44 PM

  2. Traim intr-un sistem ce ne creeaza probleme tocmai pentru a ne tine ocupati cu rezolvarea lor. Limitarea creativitatii si a dezovoltarii proprii sunt doar cateva consecinte. Mai departe, adevarul devine volatil in comparatie cu dorinta sau necesitatea de a rezolva o alta problema, nou aparuta.
    Zic eu …

    20/04/2012 at 6:24 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s