PHOTO GRAPHIC BLOG

Senzatia unei dimineti portugheze

Era o dimineata insorita si totusi racoroasa, se simtea, de undeva de nicaieri, adiind o briza placuta ce risipea caldura soarelui. Murmurul orasului ce se trezea incetul cu incetul la viata, se auzea undeva departe, stins, abia banuit. Stateam cocotat pe balustrada de fier forjat si lemn al balconului unei case de pe o strada ingusta, linistita si parca ascunsa, departe de aglomeratie si de privirile trecatorilor, era strada mea, iar eu singurul care locuiam acolo, cel putin asa imi placea sa cred.

Totul era incremenit, dar privind mai atent am inceput sa observ: cismeaua casei de vis-à-vis ce picura globuri mari de apa argintata, in balconul din apropiere o pisica torcea alene in bataia soarelui, la fereastra larg deschisa din fata mea perdelele se agitau in bataia curentului, ca si cum o fantoma vesela incerca sa evadeze din intuneric si sa iasa la lumina. Era o forfota plina de liniste. Imi placea sa lenevesc, savurand cafeaua fara pic de zahar dar cu mult lapte, tolanit pe chaisselong-ul de lemn ce scartia la fiecare miscare, asa privind, pierdut in reverie.

In nemiscarea strazii, undeva, departe, inspre capatul ce dadea in piata de fructe, am zarit deodata o silueta, decupata fin in lumina, delicata si prelunga. Venea alene, in pas de plimbare, imbracata intr-o rochie de vara, lunga, de culoarea nisipului, bumbacul fin mulindu-se pe trupul sau, mingiindu-l. Nu ii puteam vedea fata, purta o palarie de pai, cu boruri largi si o panglica multicolora, ce ii dadea o nota nostima, jucausa iar privirile mi-au fost atrase la inceput de cosul plin de fructe pe care il balansa asa, ca in joaca, dar apoi privirile mi-au alunecat fara sa vreau spre unduirea soldurilor, date de pasul lent si aparent nepasator, desprins de realitate….ca o plutire. Era prima oara cand o vedeam, si aveam impresia ca s-a ratacit, dar mersul sau nepasator imi spunea ca nu era pentru prima oara pe aceasta strada, dar cum de nu o vazusem pina acum?…

S-a apropiat de casa de alaturi si am vazut-o scotind din cos o cheie veche ce parea uriasa, a descuiat usa de lemn albastra a casei de alaturi… nu-mi venea sa cred… statea alaturi? Priveam balconul in speranta ca va apare, dar am vazut doar pisica ce a intrat in casa intinzindu-se lenes. Oare acolo statea?… de cind?…cum?… de ce?… O mie de intrebari imi invadau gindurile, si simteam nelinistea cum ma cuprinde. Era inexplicabil…..ce speram de fapt?…sa o mai vad o clipa?….sa fiu sigur ca exista cu adevarat?…atit de aproape de mine?….un al saselea simt, imi spunea ca dintr-o clipa in alta va apare pe balconul de alaturi… stiam, nu stiu cum, dar stiam. Perdeaua s-a miscat… si a aparut… Avea in mina un mar verde proaspat, plin de stropi de apa si ii puteam vedea chipul, ochii rotunzi, inocenti, buzele conturate si senzuale. S-a tolanit in fotoliul imens de paie, si-a ridicat un picior desfacind bareta sandalei cu toc inalt, mingiindu-si glezna subtire si delicata. Pisica a reaparut, frecindu-se de piciorul sau si torcind. Ridicand picioarele pe fotoliu a luat de pe masuta de alaturi o carte, a inceput sa citeasca muscind din cind in cind din mar. Rochia i-a alunecat usor, despicatura adanca  lasand sa apara un picior prelung si delicat, pina aproape de sold, bronzat, ars de privirea indiscreta a soarelui, cu pielea fina si catifelata. Incremenisem… Nu ma miscam de teama de a nu rupe vraja, mi-era teama ca daca voi misca va fugi inauntru… iar eu nu ma mai saturam privind-o…

dan portfolio

4 responses

  1. Expresia nostalgiei… materializata intr-o femeie cu pălărie si localizata in cartierul unui oras lusitan. Reusit instantaneu!

    01/06/2012 at 1:57 PM

  2. Lisboa, meu amor:)…câte imagini dar mai ales senzații s-au desprins din dorul tău!

    01/06/2012 at 5:26 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s