PHOTO GRAPHIC BLOG

DEDO Light workshop / portret

Am participat zilele trecute la un workshop de portret si de prezentare a sistemelor de lumina continua Dedo Light, organizat de 4K Broadcast si prezentat de Simion Buia de la Academia de Fotografie. Am aflat de mai mult timp de Dedo Light, le vazusem la F64, dar nu am avut niciodata timp suficient sa le si incerc. Nici de data asta nu am avut timp prea mult la dispozitie dar macar am vazut despre ce este vorba. Clar, fiind vorba de lumina continua, sistemul se adreseaza in special imaginii video, dar poate fi folosit in fotografie, in special pentru portret si fotografie de produs. Lumina obtinuta este foarte usor de controlat, constanta pe toata suprafata spotului si exista numeroase accesorii de modelare.

Trecand de la partea tehnica la cea artistica, as vrea sa vorbesc putin (din nou) despre portret in viziunea mea. In primul rand nu a fost o sesiune foto simpla, erau vreo 20 de oameni ingramaditi pe cele doua modele, cu care, in consecinta, comunicai mai greu si nu se puteau concentra. Harmalaie si agitatie, dar asa e intotdeauna la fotografie in grup. Grup de fotografi, nu de subiecti! Cu toate astea mi-am urmarit liniile care ma conduc in clipa in care lucrez la un portret. O viziune unitara, incercarea de patrundere dincolo de aparente si naturaletea, fluiditatea pozitiilor si a expresiei.

dan portfolio

E greu de spus ce da unicitate unui portret, care sunt elementele care il fac sa fie diferit de infinitatea de portrete pe care le putem vedea oriunde. Fata unui om este un mister, o adevarata provocare. Cred ca portretul are o latura psihologica mai importanta decat partea strict tehnica. Pana la urma, chiar si felul in care asezi lumina iti este influentat de ceea ce simti despre persoana din fata camerei. Portretul se bazeaza mult pe simtire. Pe instinct. Portretul este o lectura a unui chip. Se simte uneori in imagine daca este o lectura proaspata si inedita, daca e o lectura intamplatoare sau daca e vorba de o lectura aprofundata.

Uneori ai doar cateva momente la dispozitie sa realizezi care sunt elementele definitorii ale unei fete umane, sa observi cu atentie ovalul, cele doua jumatati (rpofile, care nu sunt niciodata aceleasi, exista asimetrii intotdeauna intr-un chip), zonele care se lasa cel mai frumos citite. Portretul e o incercare pentru fotograf, asta e clar. Dar fiind vorba de o lectura placuta iti ofera satisfactii enorme.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s