PHOTO GRAPHIC BLOG

Maria d’Aquino / Muse Descompuse Project

pag16

A sosit clipa sa va prezint si muza care l-a inspirat pe Boccaccio (1313 – 1375), Maria d’Aquino. Se pare ca Maria a fost iubita lui Boccaccio si i-a inspirat acestuia personajul Fiametta, care apare nu doar in arhicunoscuta sa lucrare, Decameronul, ci si in alte scrieri, de exempluFilocolo si L’elegia di Madonna Fiammetta. Este singurul care a avut o legatura reala cu muza sa, spre deosebire de Dante si Petrarca. Dealtfel, tot spre deosebire de cei doi, Boccaccio prezinta viata eliberata de valori morale de tip ascetic, studiaza pasiunile omenesti nu doar la suprafata ci coboara spre pasiunea instinctuala, reala si profund umana. Este practic unul din intemeietorii umanismului in literatura, opera sa inspirandu-i pe multi scriitori europeni.

pag19

Decameronul a fost o lucrare curajoasa pentru perioada respectiva, plina de umor si galanterie, uneori cu note picante si senzuale, ceea ce a socat profund societatea naiva si ipocrita. La fiecare pas descoperi frumusetea si placerea vietii, samburele de adevar ce nu exista in scrierile perioadei.

pag17

Istoria spune ca Boccaccio a fost parasit de Maria (Fiametta) iar dragostea lui a fost tradata. In lucrarea L’elegia di Madonna Fiammetta, Boccaccio rastoarna situatia, facand din Fiametta partenerul ranit din dragoste, parasit si abandonat,  lacrimile curg de data aceasta din ochii celei care, in viata adevarata, il facuse pe autor sa planga.

pag15

Spre deosebire de Beatrice si Laura, Fiametta este vie, plina de viata, calda, iubitoare, plina de dorinta si de pasiune. Boccaccio e scriitorul realitatii imediate, a trairilor intense si fierbinti, dealtfel el dedica Decameronul femeilor care vor sa iubeasca: „n-am uitat că am închinat această carte femeilor deprinse să vieţuiască în huzur, şi nicidecum celor cu treburi; pentru aceia care citesc doar ca să-şi treacă vremea, nicio lectură nu-i prea lungă, dacă îşi atinge scopul pe care-l caută cititorul. Lecturile mai scurte se potrivesc cu mult mai bine şcolarilor, care trudesc spre a-şi trece vremea cu folos, şi nu ca să petreacă, decât vouă, femeilor, cărora vă rămâne liber tot timpul neîntrebuinţat în desfătările iubirii.”

pag14

Boccaccio este omul care traieste clipa, care incearca sa nu piarda nici o ocazie, viata e scurta si trebuie sa ne bucuram de tot ceea ce ne ofera: „să nu uiţi niciodată că soarta nu ne îmbie cu zâmbetul pe faţă şi braţele deschise decât o dată în viaţă; iar dacă atunci omul nu ştie să-i primească darul şi ajunge pân la urmă sărac lipit şi cerşetor, se cade să arunce vina şi pe sine însuşi, nu pe soartă.”

pag22

 

2 responses

  1. Un autor sincer care nu s-a sfiit sa aprecieze aspectul hedonist al vietii, atat de adânc îngropat sub lespedea (fals) pudibonda a institutiilor si a reprezentanților puterii de atunci.

    29/03/2013 at 12:12 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s