PHOTO GRAPHIC BLOG

Photo Post Production 2

EMAX7

Am mai amintit intr-un articol mai vechi, unde am prezentat si cateva exemple despre prelucrarea fotografiilor ,despre retusul fotografic. Inainte de aparitia fotografiei digitale si a prelucrarii pe calculator, retusul fotografic si manipularea imaginilor se facea manual, de cele mai multe ori direct pe film, folosind cerneluri si vopsele, print mixarea mai multor filme fotografice cu rezultate de multe ori asemanantoare cu prelucrarea pe calculator, dar clar mult mai greoie si necesitand o indemanare deosebita.

Cand vorbim despre manipularea fotografiei avem doua directii principale de actiune: retusul tehnic (reglarea luminozitatii, a contrastului, corectarea aberatiilor cromatice, reincadrarea corect, crop-ul) si manipularea artistica, atunci cand prelucram fotografia pentru a schimba mai in profunzime imaginea, si a obtine rezultate de natura estetica. Aceasta ultima modalitate de interventie este folosita mai ales in fotografia de moda, publicitara sau de produs.

EMAX3

Intotdeauna ne dorim sa obtinem o imagine perfecta, uneori ne dorim ca imaginea sa corespunda dorintelor noastre si exista sanse sa ne indepartam de realitate, de aici iscandu-se uneori polemici de natura etica, vezi scandalul World Press Photo. In general in lucrarile mele am doua directii de abordare: prima este un retouching calitativ, in care nu ma indepartez de realitate (cum este si exemplul fotografiilor din acest articol). A doua abordare este cea artistica, in care las imaginatia sa zburde si sa construiesc noi lumi si imagini pornind de la realitatea obiectiva si un bun exemplu este ultimul proiect prezentat in expozitie, Muse Descompuse.

In articolul de azi va prezint un exemplu de prelucrare simpla a unui portret de studio, respectiv prelucrarea tenului, claritate, contrast, luminozitate, culoare si mici accente. Dupa cum vedeti, nu m-am indeparta prea mult de imaginea intiala dar diferentele sunt totusi considerabile.

2 responses

  1. CM

    Te gandesti sa oferi detalii in procesul de prelucrare, care sa fie urmarite setp-by-step. As vrea sa incerc si eu pe o poza.

    31/05/2013 at 11:57 AM

    • Cristi, inca stau sa ma gandesc daca sa o fac in cadrul uni workshop sau online, mi-ar place mai mult sa interactionez cu cei interesati…

      31/05/2013 at 12:12 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s