PHOTO GRAPHIC BLOG

Henri Cartier-Bresson fotografiat in Romania

bras12

Am citit azi un articol pe Catchy despre o fotografie foarte cunoscuta a marelui fotograf care a fost Henri Cartier-Bresson (1908 – 2004) si care a fost realizata in Romania, cu doi tineri dormind cuminte si frumos intr-un tren din Romania si mi-am adus aminte de o expozitie pe care am vazut-o acum citiva ani (2011) si despre care nu v-am povestit. Este vorba de fotografiile realizate de Victor Boldar avandu-l ca subiect principal pe tatal fotografiei jurnalistice si pe sotia acestuia, Martine Franck.

bras4

Cartier-Bresson a vizitat tara noastra in 1975 acreditat pentru manifestarile organizate cu ocazia implinirii a 30 de ani de la victoria impotriva regimului fascist. A facut un lung tur prin tara, sa nu uitam ca in acea perioada Romania avea stranse legaturi cu Partidul Comunist Francez, vizitand Bucurestiul, Oltenia (unde sunt realizate fotografiile din expozitia de la Cluj), Bucovina si Moldova.

bras15

Mai multe fotografii realizate cu aceasta ocazie puteti gasi pe site-ul Magnum, un sindicat/agentie fondata de Cartier Bresson impreuna un un alt mare fotoreporter, Robert Kapa, cunoscut mai ales pentru fotografiile sale de razboi. I fotogaleria acestui articol puteti vedea mai multe imagini realizate de fotoreporterul roman, Victor Boldar, expuse pentru prima data in Romania, dupa 35 de ani de la realizarea lor.

 

2 responses

  1. Marius Bogdan

    …cam asa arata acum domnul Victor Boldar, un om deosebit:
    http://photospider.deviantart.com/art/Mr-X-32509326

    07/08/2013 at 7:32 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s