PHOTO GRAPHIC BLOG

Despre grafica digitala

stamp22

Daca tot e vorba despre un articol oarecum didactic, normal ar fi sa incep cu o definitie. Avand in vedere ca sunt o persoana ce tinde spre normalitate asa am sa si fac: Grafica digitală este o activitate în care computerul este utilizat pentru sintetizarea, modificarea, stocarea și managementul imaginilor, precum și pentru prelucrarea informației vizuale obținute in urma fotografierii (digitale) sau scanarii. Aplicatiile sunt multiple, de la grafica publicitara la retus fotografic la ilustratie de presa si bineinteles arta digitala.

stamp19

Programele folosite sunt in principal gama Adobe, Illustrator si Photoshop iar daca e vorba de CGI (computer generated image) se mai folosesc si programe 3D (Maya, 3D Studio Max). Practic grafica digitala se imparte in doua mari categorii: grafica vectoriala (Illustrator si batranul Freeehand, eventual Corel, desi nu recomand) prin care imaginile sunt construite cu ajutorul descrierilor matematice prin care se determină poziția, lungimea și direcția liniilor folosite în desen si grafica raster, în care imaginile sunt reprezentate ca un tablou de pixeli (tiff, jpeg, bitmap, etc). In cazul graficii de raster, folosim un sistem de plasare de puncte (pixeli) unul langa celalalt, fiecare astfel de punct fiind de o anumita culoare in asa fel incat odata plasate toate punctele unul langa celalalt, ochiul sa perceapa o forma anume.

stamp21

In cazul folosirii graficii vectoriale se poate mari o imagine fara sa pierzi din calitate, poti controla exact culorile, poti modifica oricand si foarte usor forma si culorile desenului, iar cand utilizam grafica de raster obtine imagini fotorealistice dar trebuie retinut ca din mic nu putem face mare!

stamp16

Bineinteles ca depinde de talentul si imaginatia fiecaruia, modul in care realizeaza o lucrare de grafica digitala, pana la urma e vorba tot de arta. In cazul lucrarilor prezentate aici este vorba de un mix de fotografie, desen, pictura, scanare si prelucrare digitala. Sper sa va placa si astept ca de obicei parerile si opiniile voastre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s