PHOTO GRAPHIC BLOG

Geo Costiniu si Revolutia

Acum cateva zile a murit actorul Geo Costiniu, un actor care a fost in mare voga in zilele dinaintea revolutiei din 89. Revolutie sau ce-o fi fost, pana la urma. Cu ocazia asta am descoperit un filmulet despre o intamplare din zilele iernii 89, ziua in care l-am cunoscut pe actor. Aveam 20 de ani si eram plin de sperante si entuziasm in ceea ce priveste viitorul tarii. Ma implicasem in evenimente, am petrecut nopti si zile prin zonele de conflict. In ziua de 24 decembrie, am observat iesind oameni cu bauturi dintr-o casa din actuala piata Charles de Gaulle. Primul gand a fost ca soldatii vor gasi bauturile, se vor imbata si vor incepe sa traga aiurea prin zona. Eram impreuna cu un prieten, Paul Rogojinaru, viitor ziarist, de care acum nu mai stiu nimic, dar mi se pare ca a lucrat intr-un timp la Jurnalul. Intamplarea a facut sa il intalnesc si pe Geo Costiniu si fiind o presoana publica, m-am gandit ca autoritatea lui ne va ajuta sa rezolvam problema. Am gasit un mic grup de soldati condusi de un plutonier si am inceput sa incarcam bautura si mancare gasita din belsug in casa respectiva. Umbla zvonul ca era casa ministrului sanatatii dar in ziarele din zilele noastre se spune ca era a Zoiei Ceausescu. Cert este ca am gasit vreo 1500 de sticle de bautura si peste o tona de mancare depozitata intr-o camera frigorifica. Am rechizitionat un camion si am incarcat tot ce am gasit in casa. Intre timp soldatii au descoperit un tanar ce furase din casa diverse produse, era agitatie mare si nervii intinsi la maxim. Ce penibila mi se pare privind acum toata intamplarea…

Am plecat cu camionul spre spitalul de urgenta sa lasam mancarea, camionul fiind ciuruit in timp ce strabatea piata si Calea Dorobanti. La spital, dupa lungi tergiversari am predat mancarea directorului din acele zile, Radu Dop. Cu bautura chiar nu stiam ce sa fac, dar avand in vedere ca in acele zile Televiziunea era un punct nodal, am hotarat sa o depozitez acolo. Ocazie cu care m-am intalnit pe culoare cu Ion Iliescu care m-a felicitat pentru intitativa. Inca nu declarase la televiziunea franceza ca revolutia l-a indepartat pe Ceasusescu, dar nu era impotriva comunismului, asa ca in clipa respectiva am fost incantat sa il intalnesc. De-abia mai tarziu m-am scarbit. Asta a fost si unul din motivele pentru care nu m-am inscris niciodata in vreo asociatie de luptatori sau revolutionari, mi se pare aiurea sa fi rasplatit pentru ca lupti pentru libertate, pentru libertatea ta, in cele din urma. Sunt in continuare scarbit de toate lichelele ce au aparut pe firmament, dar macar sunt liber.

La cativa ani de zile, in 92 m-am angajat in TVR si am avut ocazia sa povestesc intamplarea, un director de imagine fiind prin preajma a exclamat: Tu ai adus bautura aia acolo? Doamne ce-am mai baut zilele alea….

Acesta este filmuletul intamplarii ce tocmai v-am povestit-o:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s