PHOTO GRAPHIC BLOG

Food Photography 1

IMG_7428

Toata lumea face fotografii prin restaurante la farfuriile ce ii entuziasmeaza, e o moda ce tinde sa devina manie, peste tot vezi doar fotografii ce duc cu gandul la Pantagruel si la poftele-i netarmurite. De aici putem trage concluzia ca toata lumea se pricepe la a fotgrafia o friptura in sange sau o salata asortata. Putem, dar nu e chiar asa. Fotografia de mancare, food photography, e un gen de fotografie pretentios, care de obicei presupune instalarea unui studio la fata locului, respectiv in restaurant, pentru ca de obicei e vorba de mai multe feluri de mancare si totul trebuie sa fie proaspat si bine aranjat. Asta inseamna sa te deplasezi cu lumini, fundaluri, suporturi si stative, props-uri, accesorii si tot ce iti poate folosi in timpul unei sedinte foto.

IMG_7218

In cazul food photography, alaturi de asezarea luminilor (lucru care este cel important in cazul oricaror fotografii) partea de food styling are o importanta covarsitoare. Privitorul nu trebuie inselat, ar fi penibil sa vezi o farfurie perfecta si apetisanta si sa primesti o portie banala dintr-o chestie care nu are nici o legatura cu imaginea din reclama. E clar ca asta inseamna ca a doua oara clientul nu mai calca prin restaurantul respectiv. Deci este vorba de un tip de fotografie care ar trebui sa fie onest. Dar in acelasi timp trebuie sa scoata tot ce e mai bun din farfurie. Culorile trebuie sa respecte realitatea, iar pentru asta lumina trebuie sa creeze jocul perfect, la prelucrarea fotografiilor trebuie avut in vedere originala culoare a preparatelor. Grija mare trebuie avuta in special in cazul detaliilor, farfuriile sa fie curate si fara urme de sosuri sau mirodenii, asezarea in farfurie trebuie facuta armonios, sa puna in vedere elementele importante si sa dea cat mai multa informatie, dintr-o singura privire. Este o compozitie in cele din urma, in care elementul vizual trebuie sa fie un stimul real al consumatorului si care trebuie sa respecte legile clasice ale culorilor, volumelor si ritmului unei imagini.

IMG_7324

In general clientii solicita abordari clasice, imagini frontale si aparent banale, de aceea nu e rau sa ne jucam cu amplasarea luminilor si acamerei, sa cautam unghiuri noi si pozitii inedite care sa dea un plus de interes si contrast fata de alte imagini de gen. E adevarat ca in Romania proprietarii de restaurante sunt putin interesati sa aiba fotografii de calitate, nu inteleg ca pana la urma asta vand in primul rand, o imagine, asta te atrage prima oara, apoi vine gustul E vorba de dragoste la prima vedere, am vazut, mi-a placut, comand si sper sa imi si placa. Prima impresie conteaza, mai ales cand oferta este atat de mare si variata.

IMG_7252

Fotografiile prezentate in articolul de azi sunt specifice bucatariei bio/naturale, cu multe legume si fructe, de aceea am ales un fundal simplu, alb, care sa dea ideea de curatenie si puritate si care sa puna in evidenta cat mai mult prospetimea produselor. In articolul urmator voi reveni cu cateva fotografii de cocktailuri si bauturi calde tot pe baza de produse naturale.

dan portfolio

6 responses

 1. De la a doua fotografie, deja mi s-a umplut gura de apă, de poftă …semn evident că ție ți-au reușit fotografiile, pentru că altfel, eu nu sunt deloc gurmandă și nici pofticioasă. Mănânc cât să supraviețuiesc:)

  Ai mare dreptate în tot ce spui aici, legat de fotografierea diferitelor feluri de mâncare. Eu știu sigur că am reacționat la culorile vii și armonios îmbinate, sănătoase – contrastând pe albul imaculat – dar și la lumina & umbra care le cuprinde, oferindu-le volum și textură, nelăsându-le plate și lipsite de viață!

  12/12/2013 at 12:51 PM

  • Andreea, stai sa vezi articolul urmator 🙂

   12/12/2013 at 4:34 PM

   • Ahhhrghhh, sper să nu mă prinzi și flămândă că nu știu ce fac 🙂

    Abia aștept! 😉

    12/12/2013 at 4:45 PM

 2. bonjour
  je ne sais plus si tu parle français?
  très belle photos de l’alimentaire Mais il faut bien manger!!! 🙂

  12/12/2013 at 5:47 PM

  • Oui Asgeir je parle francais et je mange aussi 🙂

   12/12/2013 at 7:29 PM

 3. Sorin

  Foarte apetisant !

  12/12/2013 at 7:27 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s