PHOTO GRAPHIC BLOG

De ce e America o mare natiune

Intru din cand in cand pe blogul lui Viorel Copolovici pentru a-mi ostoi dorul de libertate, libertate pe care am pierdut-o temporar fiind nevoit sa ma reintorc in tara. Nu dau vina pe nimeni pentru asta, libertatea / eliberarea e o decizie personala. Pentru acelasi motiv citesc din cand in cand si blogul lui Bradut Florescu. Ca si ei am plecat de aici acum cativa ani pentru a ma indeparta de mizeria umana din tara mea. Tara mea cea frumoasa dar din nefericire locuita. O tara in care oamenii au devenit rai si violenti, in care neamul prost predomina, se da in spectacol si in care brutalitatea e omniprezenta.

Fiind romani avem tot timpul impresia ca suntem cei mai destepti, cei mai tare din parcare, toti sunt niste dobitoci pe langa noi. Francezii sunt niste fandositi, italienii niste figuranti prosti, spaniolii puturosi ce isi pierd vremea in lungi sieste, nemtii sunt cu batul in fund si fara sare si piper, rusii niste tarani betivi, doar romanii sunt baieti smecheri, care se price la orice si se descurca, baieti de baieti. Daca ii spui unuia despre America imediat o sa inceapa sa iti spuna cat de prosti sunt americanii, ca sunt limitati ca nu sunt in stare de nimic, ca totul e de rahat in America. Am fost de mai multe ori in America si in Canada, am cunoscut oameni obisnuiti de diverse varste, nationalitati si etnii, din zone diferite si cu preocupari diferite. As putea sa vorbesc ore intregi despre ceea ce se intampla acolo dar ma rezum la motivul principal pentru care cred eu ca sta la baza Americii ca o mare natiune. Fiecare de acolo stie sa faca macar un lucru bine si il face constiincios si temeinic. Daca un american stie doar sa bata cuie, ei bine el va bate cuie perfect, serios si fara sa isi bata si joc de munca lui. America e un angrenaj complex in care fiecare rotita isi vede de treaba ei. Si asta a facut-o sa functioneze pana acum si sa speram ca o va face si mai departe. Fiind o natiune mare, oamenii sunt mandrii ca sunt americani. Patriotismul lor, indiferent daca e sustinut sau nu de politici de stat si media exista si e pregnant. Madria asta naste si demnitate, sustine coloana vertebrala a fiecaruia. Stiu, sunt multe probleme in America, nu e totul sclipitor si omogen in societatea americana, dar exista oameni care sunt mandrii si demni. Oameni care au opinii si le sustin. Oameni care au taria de a-si afirma cu tarie crezurile. Pentru ca sunt oameni care cred in ceva. Si in primul rand cred in natiunea lor. Si apoi au incredere in ei si in faptul ca fiecare poate face ceva.

dan portfolio

Noi in cei 50 de ani de comunism si in urmatorii 20 de ani de post-comunism asta am pierdut. Mandria si demnitatea. Am inlocuit-o cu figuratia. Nu avem nici o baza dar totusi ne credem grozavi. Nu facem nimic dar avem pretentii. Cei care ne conduc ne fura linistiti pentru ca stiu ca oricine ar fi in locul lor ar face la fel. Si pentru ca mai stiu ca in felul lui orice roman trage tepe, mai mari sau mai mici. Nu plateste un impozit, nu emite o factura, vinde ceva la negru, nu declara consumul real la intretinere, mai suteste ceva de la locul de munca, asta e. Suntem cu totii complici la marele furt national. Cu alte cuvinte ne furam unul altuia caciula. Si cum suntem un popor credincios, prima pilda care ne vine in minte e sa ridice piatra cel ce nu e vinovat. De aia nu se ridica nici o piatra in tara asta. Pentru ca suntem cu totii vinovati de ceea ce ni se intampla.

Vorbeam de blogul lui Copolovici la inceputul acestui articol pentru ca am gasit acolo un film. Un film in care am descoperit ce inseamna coloana vertebrala, ce inseamna sa crezi cu tarie in dreptate, egalitate, in oameni… Si poti fi asa daca ai incredere in tine si in cei de langa tine, daca iti cunosti drepturile si ti le aperi cu tarie, daca iti cunosti indatoririle si ti le respecti. Tu si cei de langa tine.

Nu mai are rost sa continui pentru ca nu vreau sa plictisesc. Dar priviti acest film pana la capat si spuneti-mi parerea voastra. Apoi inlocuiti mental personajele cu prieteni sau cunoscuti de-ai vostrii. Ce parerea veti acum?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s