Cancer – alimentele super protectoare ale verii

Ştiai că alimentele sunt de mare ajutor atunci când vine vorba despre protejarea contra cancerului? Ar trebui să consumi de preferinţă alimente proaspete şi de sezon, în cantităţi rezonabile. Salate originale, feluri de mâncare dietetice şi savuroase, deserturi ludice şi sănătoase… alimentele protectoare ale verii sunt cele care te ajută să prepari cele mai bune şi mai sănătoase meniuri.

Usturoiul consumat crud. Alicina are proprietăţi antioxidante, antivirale, anticarcinogene şi detox. 6 căţei de usturoi consumaţi săptămânal diminuează cu 30% riscul de a suferi de cancer de stomac sau colorectal.

Uleiul de măsline. Bogat în antioxidanţi şi vitamina E, uleiul de măsline este cel care rezistă la căldură deci nu este cancerigen. Activii din uleiul de măsline pot proteja ADN-ul de oxidare şi pot frâna dezvoltarea celulelor canceroase.

Sfecla roşie. Sfecla are un nivel important de betalaină, un pigment roşu care poate explica capacitatea sa de a absorbi radicalii liberi şi de a limita stresul oxidativ, un factor cancerigen. Betalaina poate să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase din ficat şi induce auto-distrugerea celulelor pre-canceroase atunci când vine vorba despre cancerul de plămân.

Afinele, fructele roşii de consumat crude. Sunt cele mai bune surse de vitamina C şi B9 şi mai ales de fibre. Favorizează un bun tranzit intestinal şi joacă un rol protector în protejarea contra cancerului colorectal. Acidul elagic poate să blocheze construcţia reţelei vaselor de sânge care pot alimenta tumorile.

Roşia, de consumat fiartă. Licopenul, un antioxidant din familia carotenoizilor poate să reducă acţiunea unor molecule responsabile cu creşterea tumorilor. Consumul în mod regulat de sos de roşii poate să reducă cu 10-20% riscul de a suferi de cancer de prostată.

Rodia. Combinaţia dintre tanini şi flavonoizi, puternici antioxidanţi, ajută organismul să lupte contra radicalilor liberi şi diminuează dezvoltarea celulelor maligne. Sucul de rodie poate să inhibe dezvoltarea cancerului de colon şi de sân.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?