Ce tip de grăsime ar trebui să consumi?

Grăsimile, materiile grase, sunt cel mai adesea arătate cu degetul. Sunt criticate, interzise din alimentaţie, mai ales atunci când îţi doreşti să slăbeşti sau să ai un regim de viaţă sănătos. Toată lumea este sfătuită să consume cât mai puţine grăsimi pentru a fi cât mai sănătoasă.

Dar noile descoperiri în materie de micronutriţie nu recomandă să consumi mai puţine grăsimi, ci să consumi grăsimi, dar cele bune.

Adică să te convingi de faptul că nu toate grăsimile sunt rele pentru sănătate. Ba din contră. Nu toate sursele de grăsimi sunt rele pentru sănătate. Avem nevoie să consumăm grăsimi bune în cantităţi suficiente, deoarece acizii graşi sunt esenţiali pentru organism.

Acizii graşi omega 3 sunt cei care lipsesc din alimentaţia noastră modernă. Dar aceşti acizi sunt indispensabili deoarece ne protejează contra numeroaselor boli precum cancerul sau cele cardiace. Acizii graşi ar trebui să fie consumaţi deci mai des.

În schimb, consumăm prea mulţi acizi graşi omega 6. În cadrul unui regim de viaţă sănătos, nu se recomandă însă să se consume prea mulţi acizi graşi omega 6. Consumaţi în exces, acizii graşi omega 6 pot împiedica efectele benefice ale acizilor graşi omega 3. Pot provoca şi boli inflamatorii.

Atunci când vine vorba despre grăsimile bune, trebuie să alegi în primul rând să consumi uleiurile vegetale precum uleiul de rapiţă, de in, de nuci. În schimb, trebuie să eviţi consumul de uleiuri de porumb sau de floarea soarelui care sunt prea bogate în omega 6.

Trebuie să consumi şi peşte gras de genul sardine, somon, macrou sau hering măcar de două ori pe săptămână.

Seminţele de in sunt cele mai bune în salate, în supe sau în iaurt. Dar şi în pâine. Sunt cele mai bune în completarea uleiurilor vegetale.

Nucile sunt cele mai bune surse de omega 3 dar şi de proteine, fibre, minerale şi magneziu. Se pot consuma în salate, în prăjituri…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?