Cerșetori, bețivi, oameni distruși

De fiecare dată când ies în oraș văd ba un bețin leșinat lângă o ușă, ba un țigan ce îmi cere o țigară, ba vreun tip ce are o poză cu un copil și vrea bani. De la o vreme deja, au început să mă enerveze. Dacă nu s-ar lega de mine, dacă aș putea trece pe lângă ei fără să mă dezguste, ar fi perfect.

Seara, prin oraș și străduțele lăturalnice, e plin de oameni leșinați. Nu sunt victime ale unor abuzuri fizice, ci victimele decizilor proprii, băutura. Săptămâna asta am văzut și vreo două persoane ce au ieșit în stradă să cânte. Aveau ceva unde să le pună lumea bani, erau tineri, dar de ce? E chiar atât de disperată lumea?

Am pierdut numărătoarea la câte persoane mi-au cerut țigări. Mult mai multe mi-au cerut mărunțiș. Acestora le-am mai dat, depinde de persoană. Dacă am văzut că sunt muncitori sau ceva, nu am putut refuza.

Cel mai jenant e când sunt pe un autobuz înghesuit și vine cineva cu poza unui copil și ne cere bani. Interesant e că l-am văzut și după câțiva ani, cu aceeași poveste, același plânset, aceeași stație. Asta pune pe gânduri, greu de crezut că un om poate reacționa așa a 1000a oară.

Cam asta e lumea și țara în care trăim.

Toată lumea știe să ceară, puțini oferă și din păcate nu celor care merită. Cei care au cu adevărat nevoie, nu cred că ies în stradă la cerșit, ci fac anumite sacrificii, dar nici nu ajung fără locuință din cauza unei probleme. Soluții sunt, chiar și pentru cei mai puțini norocoși, precum o așa numită reclamă la televizor, cerând ajutorul unei organizații ce se implică în ceea în ce constă problema, un împrumut, muncă, cunoștințe. Dar cine i-ar da bani unei persoane care se știe că dă totul pe o sticlă, sau că nu e responsabilă și cheltuie aiurea în loc să își rezolve problemele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *