Cum a fost 12 Years a Slave din 2013

Deja cand vorbim despre filmul “12 ani de sclavie” ajungem intr-o zona destul de dureroasa dar si de reala a vremurilor acelea, vremuri ce se resimt si acum caci rasismul inca persista si exista repercursiuni si in prezent in sensul acesta.

Povestea nu este deloc una frumoasa si nici nu isi propune scenaristul sa scoata in evidenta frumusetea vremurilor ci din contra, isi propune sa puna in scena realitatea si suferinta pe care o poate indura o persoana mai ales din cauza unui lucru ce este dobandit prin selectie naturala si anume, culoarea pielii.

Solomon Northup, cetatean cinstit si liber din orasul american Saratoga, ce-si intretine familia din talentul sau… alege sa se alature circului pentru o perioada in speranta unui trai mai bun. Desi barbatul crede ca alegerea lui il va ajuta, acesta se trezeste incatusat si rapit, dus in New Orleans unde oamenii de culoare era tratati ca pe niste obiecte, mai exact erau sclavi.

Pentru persoanele mai sensibile, filmul 123movies ar putea avea un impact emotional destul de puternic deoarece prezinta abuzurile la care erau supusi sclavii, si mai ales faptul ca oamenii isi accepta foarte usor conditia de sclav si nimeni nu indrazneste sa protesteze.

Solomon are parte de 12 and de sclavie, cum spune si titlul filmului, 12 and de suferinte si de trecere de la un stapan la altul fara a avea un cuvant de spus, si 12 ani de chinuri date de inegalitatea intre rase si dominatia unor oameni asupra altor oameni. Ideea este ca finalul este ca lumina de la capatul tunelului caci Solomon isi recastiga libertatea si se intoarce la familia lui iubitoare dupa atatia ani amari de chin si durere.

Trebuie vazut acest film pentru a invata ceva din el, pentru a empatiza cu oamenii de culoare si a schimba putin perceptia asupra acestor probleme sociale care au inceput inca din timpuri vechi. Dar si pentru ca orice suferinta si durere ajunge pana la urma sa primeasca si rasplata mult dorita.

Sclavia si rasismul sunt laitmotivele filmului, si puse in scena cu actori de seama, pun accentul pe societatea vremurilor, pe corpuptia justietiei si pe dorinta oamenilor de suprimare a libertatii celorlalti.

Filmul merita vazut din motivele mentionate mai sus dar si pentru ca este un clasic ce nu trebuie ratat, ba chiar mai mutl de atat, il putem gasi si in topul celor mai bine cotate filme iMDB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *