Somn – cum poți produce melatonină în mod natural

Melatonina este un hormon al somnului. Iar daca vei ajuta corpul sa produca mai multa, te vei bucura de un somn de calitate si de nopti mai odihnitoare.

Stai la soare dimineata. Lumina soarelui contribuie la productia de serotonina, un precursor al melatoninei. Atunci cand suntem expusi la soare, dimineata mai ales, productia nocturna de melatonina se produce mai devreme pe timp de seara si reusim astfel sa dormim mai usor.

Dormi in bezna. Decat sa lasi jaluzele sau draperiile ridicate, cel mai bine ar fi sa le cobori de tot si sa incerci sa dormi cu cat mai putina lumina pe cat posibil. Vei crea astfel o ambianta zen, propice pentru relaxare. Si deci o atmosfera intunecata, care poate favoriza producerea de melatonina.

Lasa ecranele inainte de a adormi. Lumina albastra produsa de ecrane, mai ales de cele ale unui smartphone, stimuleaza creierul in acelasi fel ca si razele soarelu, trimtandu-i proaste semnale prin retina inspre creier. Un lucru care intrerupe productia de melatonina drept raspuns la efectul luminii.

Cel mai bine ar fi sa rasfoiesti in schimb o carte, o revista sau sa discuti pur si simplu cu partenerul de viata.

Fa o baie fierbinte. Pe langa faptul ca te vor relaxa, o baie sau un dus fierbinte sunt cele care te vor face sa vrei sa dormi. Pregateste un moment cu lumanari, cu muzica relaxanta si cu un prosop fierbinte de frunte pentru a maximiza sansele de a adormi mai usor mai apoi.

Fa miscare. Exercitiile fizice pot stimula si ele productia de melatonina. Un lucru legat probabil de hormonii si de neurotransmitatorii care sunt eliberati in timp ce faci miscare si care sustin sinteza de melatonina.

Atentie insa sa nu faci miscare prea tarziu si sa privilegiezi sedintele de antrenament de dimineata sau de dupa-amiaza. In acest fel, nu iti vei decala ora de culcare.

Consuma apa in loc de cafea. Nimic nou sub soare. Bauturile care contin cafeina pot sa intarzie venirea somnului. Cel mai bine ar fi deci sa bei apa, suc de fructe si sa reduci cat mai mult consumul de ceai si de cafea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?